Monumenten

Zutphen is een stad die haar rijke historie nog steeds laat zien en waardoor veel panden in zowel centrum als daarbuiten onder beschermd stadsgezicht worden gerekend of een monumentale status hebben. Verduurzaming van dergelijke panden brengt daardoor beperkingen met zich mee, maar levert ook kansen op. Veel mogelijke maatregelen zijn vergunning plichtig. Gelukkig zijn er veel gespecialiseerde bedrijven die technische oplossingen hebben ontwikkeld om eigenaren te helpen de leefbaarheid van hun oude woning of bedrijfspand te verbeteren met een lagere (zo min mogelijke fossiele) energielast en zonder architectuurhistorische kenmerken ervan aan te tasten of zelfs beter tot hun recht te laten komen door bijvoorbeeld oude radiatoren en cv-leidingen te vervangen door moderne decentrale klimatiserings­oplossingen.

Voor eigenaren die ook bouwkundig thuis zijn in hun woning, is er een website over mogelijke oplossingen die in het algemeen veel gebruikt worden om comfort en energiezuinig­heid te verhogen, ingedeeld naar bouwdelen en energieaspect:

toolkitduurzaamerfgoed.nl

Deze informatie kan aanleiding geven met ons in gesprek te gaan over geschiktheid van specifieke oplossingen voor de situatie van uw monumentale of gezichtsbeschermde pand.

Neem gerust contact met ons op, we komen graag langs voor een gratis oriënterend gesprek tijdens bezichtiging. Wellicht kunnen we u helpen stappen te zetten. Werken in in en rond Zutphen betekent dat we de nodige kennis en ervaring hebben met oplossingen voor monumentale panden.

 • Het adviesrapport van EAZ heeft me veel houvast gegeven bij de uitvoering van de verbouwingswerkzaamheden

  Fred van de Velde
  EAZ logo
 • We waren ons nog niet bewust van de consequenties van hedendaagse
  isolatie voor de noodzaak tot betere ventilatie

  Esther Ettema
  EAZ logo