Dit rapport geeft informatie over de mogelijkheden van energiebesparing voor woningen uit de bouwperiode voor 1930. Woningen uit deze bouwperiode hebben meestal energielabel G.
In deze bouwperiode werden nog geen eisen gesteld aan energiezuinigheid van woningen en nog geen spouwmuren aangebracht. Woningen hebben origineel ongeïsoleerde daken, vloeren en muren, en vaak ramen met glas-in-lood. Mechanische ventilatie ontbreekt, al hebben sommige woningen wel gemetselde passieve ventilatiekanalen.
Bewoners hebben over het algemeen in de loop der tijd de nodige aanpassingen aangebracht, waardoor met name comfort werd verbeterd, zoals centrale verwarming met nu veelal een HR-ketel, dubbel glas in woonkamer en keuken, en kierdichting van ramen en deuren. Schuine daken zijn vaak naderhand voorzien van enige isolatie, meestal onvoldoende voor de huidige eisen. Na-isolatie van zogenaamde ‘steens’ gevels blijft sterk achter, maar is zowel aan de binnen als de buitenkant mogelijk met een goede isolatiewaarde. Al zal het architectonisch uiterlijk daar vaak beperkingen aan opleggen.
Voor de vergelijking gaan we uit van woningen waaraan enkele decennia geleden bovenstaande beperkte aanpassingen gedaan zijn. In de gemeente Zutphen vinden we deze woningen terug in verschillende buurten: De Hoven, Historisch Centrum, Waterkwartier,
Warnsveldsewegkwartier, Deventerwegkwartier en op diverse plekken in Warnsveld.
We waren ons nog niet bewust van de consequenties van hedendaagse
isolatie voor de noodzaak tot betere ventilatie
Het adviesrapport van EAZ heeft me veel houvast gegeven bij de uitvoering van de verbouwingswerkzaamheden
” Fred van de Velde