Infrarood verwarming

Infrarood (IR) panelen kunnen een goede keuze zijn als kortstondige bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die weinig gebruikt worden. Als alleen lokaal warmte nodig is gedurende korte tijd, zoals op een bepaalde stoel of tafel, hoeft de verwarming in de rest van het huis (of kantoor) niet aan. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, behalve als het huis heel goed geïsoleerd is. IR panelen zijn met name een interessante optie bij renovatie van bestaande bouw. Ook bij nieuwbouw waarin vloerverwarming/koeling is toegepast, kunnen infraroodpanelen een goede toevoeging zijn, bijvoorbeeld in de badkamer.

Infraroodpanelen werken anders dan centrale verwarming, met radiatoren of convectoren die de lucht in de hele ruimte verwarmt. IR-panelen geven stralingswarmte af aan een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld de werktafel of de zithoek). Hierdoor kan vaak met een veel kleiner vermogen vergelijkbaar comfort geleverd worden. Het gevoel dat een dergelijke warmtebron op de huid geeft, is te vergelijken met het gevoel van in de zon zitten. IR-panelen kunnen aan het plafond, en aan de muur bevestigd of als mobiel scherm verplaatst worden. Sommige panelen kunnen ook goed onder een bureau gemonteerd worden. Voor iedere situatie is een passend formaat.

Infraroodstraling heeft een therapeutische werking bij sommige spieraandoeningen. Een ander voordeel van infraroodpanelen is dat schimmelgroei wordt tegengegaan doordat er geen sprake is van luchtverplaatsing, zoals bij convectie verwarming.

 • We waren ons nog niet bewust van de consequenties van hedendaagse
  isolatie voor de noodzaak tot betere ventilatie

  Esther Ettema
  EAZ logo
 • Het adviesrapport van EAZ heeft me veel houvast gegeven bij de uitvoering van de verbouwingswerkzaamheden

  Fred van de Velde
  EAZ logo