Een warmtepomp verwarmt een huis door thermische energie uit de omgeving te halen (bodem, oppervlaktewater of lucht) en gebruikt voor dat warmtetransport elektriciteit en is daarom goed voor een duurzame toekomst bij een groene aansluiting. De technologie daarin is ouder dan van gasketels en wordt nog steeds verder ontwikkeld en is daardoor al een stuk energie efficiënter geworden en overtreft de prestaties van alle warmte-opwekkende apparaten. Bestaande subsidies verlagen de drempel voor aanschaf, maar over de hele levenscyclus het apparaat is hij goedkoper in gebruik dan een gasketel.
Een warmtepomp kan ook worden aangesloten op PVT-panelen. Via een warmtewisselaar wordt deze warmte afgegeven aan een warmtepomp in huis. Omgekeerd kan een warmtepomp het huis ook koelen, zowel actief (zoals een koelkast) als passief. Er zijn twee soorten warmtepompen.
Niet elke warmtepomp is geschikt voor elk huis. Veel hangt af van hoe goed de woning is geïsoleerd. Is het huis voldoende geïsoleerd (dak, vloer, gevel en glas volgens bouwnormen van deze eeuw) en is er vloerverwarming aanwezig, dan volstaat een lage temperatuur warmtepomp, zoals in een hybride opstelling. Zijn er alleen radiatoren en/of convectoren, dan kan een volledig elektrische warmtepomp op hoge temperatuur de plaats van de gasketel innemen wanneer het huis goed geïsoleerd is (isolatiewaarde minimaal B). Voor het verwarmen van tapwater kan een warmtepomp ook gecombineerd worden met een zonneboiler of een ventilatiewarmtepomp als er ventilatiekanalen in het huis aangebracht zijn. Dit laatste is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt en afgeeft aan een retourkanaal of aan en boiler.
We waren ons nog niet bewust van de consequenties van hedendaagse
isolatie voor de noodzaak tot betere ventilatie
Het adviesrapport van EAZ heeft me veel houvast gegeven bij de uitvoering van de verbouwingswerkzaamheden
” Fred van de Velde