Hybride installaties

De energietransitie brengt veel veranderingen met zich. Financieel is het prettig als er een tussenstap gezet kan worden. Bij verduurzamen van uw verwarming kunt u eerst kiezen voor een hybride installatie.

Net als een hybride auto gebruikt een hybride verwarmingsinstallatie deels elektrische en deels fossiele energie. De meeste hybride verwarmingsinstallaties bestaan uit een cv-ketel plus een kleine warmtepomp, waarbij de warmtepomp zorgt voor duurzaamheid en de cv-ketel voor voldoende vermogen. Een hybride auto bespaart maar een paar procent brandstof. Een hybride verwarming bespaart tot 70 % aardgas. Dat is een stuk duurzamer!

Bij hybride verwarmingsinstallaties is de investering lager dan bij volledig overschakelen op een warmtepomp. Omdat er geen voorraadvat nodig is en gekozen kan worden voor een kleinere warmtepomp. Dat scheelt duizenden euro’s.

De warmtepomp zorgt voor verwarmingswater (45 graden), kan rustig draaien en hoeft geen pieken te leveren, wat erg zuinig is. De cv-ketel springt alleen bij als er vermogen gevraagd wordt, voor warm water, of als het erg koud is. En een HR-ketel die op hoog vermogen draait is relatief zuinig…

Bijkomend voordeel is dat de (bestaande) cv-ketel veel langer mee gaat.

Het is wel belangrijk dat uw huis al redelijk geïsoleerd is, zodat de watertemperatuur voor verwarming laag gehouden kan worden. Dan draait een warmtepomp zuinig. Als EAZ adviseren wij wat verstandige stappen zijn en of een hybride verwarmingsinstallatie voor u in aanmerking komt.

 • We waren ons nog niet bewust van de consequenties van hedendaagse
  isolatie voor de noodzaak tot betere ventilatie

  Esther Ettema
  EAZ logo
 • Het adviesrapport van EAZ heeft me veel houvast gegeven bij de uitvoering van de verbouwingswerkzaamheden

  Fred van de Velde
  EAZ logo