UW WONING – Bouwjaar 1930 tot 1945

Dit rapport geeft informatie over de mogelijkheden van energiebesparing voor woningen uit de bouwperiode 1930-1945. Woningen uit deze bouwperiode hebben meestal energielabel G.
In deze bouwperiode werden nog geen eisen gesteld aan energiezuinigheid van woningen. Wel werden over het algemeen spouwmuren toegepast, waardoor deze woningen energetisch en qua vocht beter zijn dan die uit de voorgaande periode. Ook in deze bouwperiode komt glas-inlood veel voor. Mechanische ventilatie ontbreekt, al hebben sommige woningen wel gemetselde passieve ventilatiekanalen. Bewoners hebben over het algemeen in de loop der tijd de nodige aanpassingen aangebracht, waardoor met name comfort werd verbeterd, zoals centrale verwarming met nu veelal een HR-ketel, dubbel glas in woonkamer en keuken, en kierdichting van ramen en deuren. Schuine daken zijn vaak naderhand voorzien van enige isolatie, meestal onvoldoende voor de huidige eisen. Spouwen zijn bij een deel van de woningen voorzien van isolatie.

Voor de vergelijking gaan we uit van woningen waaraan enkele decennia geleden bovenstaande beperkte aanpassingen gedaan zijn. In de gemeente Zutphen vinden we deze woningen terug in verschillende buurten: De Hoven, Historisch Centrum, Warnsveldsewegkwartier, Deventerwegkwartier, Voorsterallee en in Warnsveld.

Download het Energiebespaar Rapport >

Download poster Altijd Goed Maatregelen >

Energie Bespaar Rapport - Bouwjaren 1930 - 1945

 • Het adviesrapport van EAZ heeft me veel houvast gegeven bij de uitvoering van de verbouwingswerkzaamheden

  Fred van de Velde
  EAZ logo
 • We waren ons nog niet bewust van de consequenties van hedendaagse
  isolatie voor de noodzaak tot betere ventilatie

  Esther Ettema
  EAZ logo