Het nieuwe energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning (of utiliteitsgebouw) is. Een optimaal geïsoleerde woning heeft minder energiekosten en biedt meer comfort. Voor de verkoop of verhuur van een woning is een erkend energielabel, vastgesteld door een gecertificeerd adviseur, per 2021 verplicht. Dit geldt ook voor nieuwbouw. Het label is 10 jaar geldig.

Bij de bepaling van het energielabel wordt gekeken naar de isolatie van de woning en de installaties (verwarming, koeling, warm water en ventilatie). Hoe minder fossiele energie een woning gebruikt, hoe beter het label. Het gebruik van hernieuwbare energie vermindert ook het fossiele energiegebruik. Het energielabel loopt van A++++ (energiepositief) tot G (zeer onzuinig).

Een 'groen’ energielabel kan een gunstig effect hebben op de verkoop- of verhuur van de woning. De energiebesparende maatregelen die op het energielabel staan, geven verbeteringen weer in wooncomfort en dus lagere maandlasten voor energie. Daardoor geven veel geldverstrekkers een rentekorting op de hypotheek wanneer een woning energielabel A (of hoger) heeft.

Tot 2021 kon de woningeigenaar zelf online het energielabel op laten stellen via een adviseur. Nu moet de gediplomeerd energieadviseur langskomen om het energielabel op te kunnen stellen aan de hand van een gebouwopname. Het nieuwe energielabel is hierdoor weer meer betrouwbaar geworden. EAZ kan de volledige aanvraag van een erkend energielabel regelen.

Energielabel aanvragen

Voornaam *
Achternaam *
E-mail *
Telefoon
Je vraag of opmerking *

 • Het adviesrapport van EAZ heeft me veel houvast gegeven bij de uitvoering van de verbouwingswerkzaamheden

  Fred van de Velde
  EAZ logo
 • We waren ons nog niet bewust van de consequenties van hedendaagse
  isolatie voor de noodzaak tot betere ventilatie

  Esther Ettema
  EAZ logo